Falutörténet

Meszlen a Gyöngyös-sík északi részén, a Rátka –patak forrásvidék fekszik. A megye északi felében, minden főközlekedési úttól nagy távolságra lévő falun egy út vezet keresztül . Három várostól, Csepregtől, Kőszegtől és Szombathelytől közel azonos távolságra fekszik, de közúton Csepreg esik legközelebb, 9 km-re míg a másik kettő 15-15 km-re. Az alföldiesen lapos táj felszínét kavicstakaró, vályogos, löszös üledék borítja. A takaró alatt semmilyen hasznosítható ásványkincs nem található. A község éghajlata mérsékelten hűvös, mérsékelten száraz, a napsütéses órák száma 1900 körül van évente, a csapadék nem éri el a 650 mm-t.

A falutól északnyugatra lévő Zádor-erdőben őskori halomsír látható. A középkorban a győri püspök harcos jobbágyai, a predialisták lakták. Ez azt sejteti, hogy alapítói a honfoglalók harcos középrétegének tagjai lehettek. Első ízben, 1255-ben fordul elő a neve. A község 1990-ig létezett tanácsrendszerben, az acsádi közös tanácshoz tartozott.
Eddigi története során az első magyar népszámláláskor írták össze a legtöbb lakost a faluban, 776 főt. A település népességmegtartó ereje 1960 után gyengült meg, azóta a lélekszáma jelentősen csökkent. 1970-től folyamatosan többen halnak meg, mint ahányan születnek. A település elöregedése nagyon felgyorsult, az inaktív lakosság 107 fő (46.12 )
Megosztás
« Vissza az előző oldalra!

Elérhetőségek

Meszlen Község Önkormányzata

9745 Meszlen,
Béke u. 41.
Telefon: 06-94-354-014
Meszlen Község Önkormányzata - Magyar